Munskydd, ja eller nej?

Munskydd, ja eller nej?

Världen över ser vi människor bära munskydd, men av vilken anledning egentligen? Är de verkligen så effektiva som vi tror? Här tänkte jag lista några anledningar till varför man ska bära munskydd och vilka olika typer det finns!

  • Det förhindrar smittningen av viruset, när vi pratar, oavsett om vi själva är medvetna om det eller inte så spottar vi ut små små spottpartiklar vilket kan bära på smitta. Du ska självklart stanna hemma om du känner dig sjuk, men ibland så kan du helt enkelt inte veta innan du insjuknat. Om alla hade använt andningsskydd hade folk kunnat bli sjuka, men sjuka hade inte kunnat smitta. Smittan hade iallafall gått ner, om vi ska lita på statistiken från olika länder som tillämpat munskyddskrav där alla följt det.
  • Om man tycker att de kirurgiska engångsmaskerna är otympliga och inte så snygga så finns dte många olika alternativ. Det är dock upp till var och en att undersöka så att maskerna man köper är godkända. Tvättbart munskydd finns som alternativ till engångsskydd, de är oftast i tyg med flera lager, som sagt se till så att masken du köper är godkänd och har flera lager. Köp inget bara för att det är superbilligt på någon tacky sida, det kan ju straffa dig i slutändan ändå.

Frågan om munskydd är omtvistad. Vissa hejar på och andra inte, men det viktigaste är att alla drar sitt strå till stacken, om det är att bära munskydd, eller att undvika trängsel, social distansering. Jag vill ändå slå ett slag för munskydd, de är så enkla att ta på sig och fungerar som en accessoar och de är dessutom tillgängliga lite överallt(se bara exemplet nedan) Om man matchar färgerna rätt, bär en mask som sitter bra (viktigt också för att masken faktiskt ska överhuvudtaget kunna uppfylla sitt syfte) och tvättar noga så tar man både ansvar och är kreativ!

  • Om man inte vill beställa munskydd så kan nog ingen ha missat att munskydd köpa finns lite överallt. Mataffärer, apotek och vanliga butiker har dem i sitt sortiment. De flesta kirurgiska ansiktsmaskerna finns att köpa i flera pack och brukar kosta mellan 70-800 kr beroende på antal masker. Jag skulle inte säga att något är bättre än det andra när det kommer till dessa, men som sagt, kolla upp vad det är du köper innan du köper- som vanligt.

Det är ingen ursäkt att säga att man inte hittade! De finns överallt, i alla färger och passformer, så se till att haka på det senaste och matcha din mask med dina kläder du också! Intresserad av snyggt hästmode? Besök Petster.no!