Fettsugning – Vad är det?

Vad innebär fettsugning?

Fettsugning är ett kirurgiskt ingrepp där man med hjälp av en sugteknik tar bort fett från vissa delar av kroppen, t.ex. från buken, höfterna, låren, skinkorna, armarna och halsen. Fettsugning ger också dessa områden form (konturer). Andra namn för fettsugning är lipoplastik och kroppskonturering.

För dig som bor i Sverige kan du göra fettsugning i Stockholm och flera andra av Sveriges största städer. Även andra plastikkirurgiska ingrepp som bukplastik i Stockholm hittar du på samma kliniker.

Fettsugning betraktas vanligtvis inte som en övergripande viktminskningsmetod eller ett alternativ till viktminskning. Om du är överviktig kommer du sannolikt att gå ner mer i vikt genom kost och motion eller genom bariatriska ingrepp – som gastrisk bypass-kirurgi – än vad du skulle göra med fettsugning.

Du kan vara en kandidat för fettsugning om du har för mycket kroppsfett på specifika ställen men i övrigt har en stabil kroppsvikt.

Var kan du göra en fettsugning?

Områden som behandlas med fettsugning (läs mer om fettsugning här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Fettsugning) är följande. Fettsugning används för att ta bort fett från områden på kroppen som inte har svarat på diet och motion, t.ex:

Buken
Överarmarna
Baken
Fotleder
Bröst och rygg
Höfter och lår
Hak och nacke

Dessutom kan fettsugning ibland användas för bröstförminskning eller behandling.

När man går upp i vikt ökar fettcellerna i storlek och volym. Fettsugning minskar i sin tur antalet fettceller i ett visst område. Mängden fett som avlägsnas beror på områdets utseende och fettvolymen. De resulterande konturförändringarna är i allmänhet permanenta – så länge din vikt är stabil.

Efter fettsugningen formar sig huden efter de behandlade områdenas nya konturer. Om du har god hudtelasticitet är det troligt att huden ser slät ut. Om din hud däremot är tunn med dålig elasticitet kan huden i de behandlade områdena verka lös.

Fettsugning förbättrar inte celluliter eller andra ojämnheter i hudytan. Likaså tar fettsugning inte bort bristningar.

För att vara en kandidat för fettsugning måste du vara vid god hälsa utan tillstånd som kan komplicera operationen – såsom begränsat blodflöde, kranskärlssjukdom, diabetes eller ett svagt immunförsvar.